Avlu Buluşmalarımıza Sinan Canan ile “İnsanın Fabrika Ayarları Temelinde Nörobilim ” konusunu ele alarak devam ediyoruz

Avlu Buluşmalarımıza Sinan Canan ile  “İnsanın Fabrika Ayarları Temelinde Nörobilim ”  konusunu ele alarak devam ediyoruz post thumbnail

Avlumuzun kapılarını,Sinan Canan ile insanın fabrika ayarlarını incelemek üzere açtık 

Günümüzde çok yaygın olan temel fıtratından uzak düşmüşlük hissine hitap eden bir terim olarak İFA’yı, insanın fabrika ayarlarına dönme ihtiyacınının manasını aktaran Sinan Canan, tüm canlılık tarihinde çok kısa süredir varlığını sürdüren ve evrensel ömür skalasına göre hiç mesafesindeki bir canlı olan insanın, fabrika ayarlarına bağlı olduğunu belirtti.

 “Fabrika ayarlarımızın mahkumuyuz bu ayarlardan çıkamıyoruz, biz bu ayarları bilmiyoruz ve bu ayarları bilmeyince de hayatımızda birçok sorun yaşıyoruz” diyerek günümüz insanının sorunlarına dikkat çeken Sinan Bey, modern insanın sorunlarının, tercih ettiğimiz hayatla yaşamamız gereken hayat arasındaki farklılıktan kaynaklandığını ifade etti.

İnsan Nedir? Sorusuna cevaben insanı en kısa şekliyle “Karnı doyunca arıza çıkaran tek canlı” olarak tanımlayan Sinan Bey insanın fabrika ayarlarının 5 temel ayardan oluştuğunu belirtti.

 İnsanın çevre koşullarına ve değişime adapte olması için biyolojik bir evrim geçirmesi çok uzun bir süreyi gerektirdiğinden aslında bizlerden asırlar önce yaşamış olan atalarımızdan biyolojik olarak farklı olmadığımıza dikkat çeken Sinan Bey “Bu dünyaya avcı toplayıcı sapiensler olarak geliyoruz sonra medenileşiyoruz” diyerek 5 temel fabrika ayarımızın özüne değindi.

5 temel fabrika ayarına dönüş için “1-Hareket etmemiz lazım, 2-Az ve çeşitli yememiz lazım, 3-İyi ve besleyici sosyal ilişkiler kurmamız lazım, 4-Stresimizi yönetmemiz lazım, 5- Sınırlarımızı zorlamamız lazım” diyerek özümüze dönüşün ilkelerini ifade eden Sinan Bey Mehmet Akif Ersoy’un Durmayalım şiirindeki “Hangi müşkildir ki, himmet olsun, âsân olmasın?
Hangi dehşettir ki insandan hirâsân olmasın?” dizelerine değinerek insanın imkansızlıkları aşacak kuvvette bir canlı olduğuna,korkmasına rağmen cesaret edebilme kabiliyetine dikkat çekti. 5. ilke olan sınırları aşmanın insan mutluluğunun kaynağı olduğunu belirtti.

Tüm bunlarla birlikte sınırlarımızı ne yöne doğru aşacağımızın da önemli olduğunu belirtirken sınırlarımızın yön bulması için rehberliğe ihtiyaç duyduğumuzdan bahsetti.  Sınırlarımızı aşma sürecimizde “Rota hayalimizdir, pusula değerlerimizdir” diyerek bizleri hayallerimize giden yol üzerine düşünmeye sevk etti.

Katılımcılarımızın sorularıyla keyifli bir sohbet niteliğinde devam eden buluşmamızda “5 maddeye ne kadar yakın yaşarsanız o kadar sağlıklı,huzurlu,mutlu yaşarsınız. Ben, Sinan Canan’ın anlattıklarını alıp kendi inisiyatifleriyle yenilikler yapan insanlar görme arzusundayım.” diyerek sözlerini sonlandıran Sinan Bey, özümüze dair farkındalık kazanmamıza katkı sağladı.

Kategoriler: